петак, 22. фебруар 2013.

Чоколадно задоволство

Денес, после 2 дена од мојот роденден, ви го претставувам моето роденденско


Ч о к о л а д н о   з а д о в о л с т в о 



За оваа торта потребно ви е:

За кори

3 јајца
5 лажици шеќер
3 лажици млеко
3 лажици масло
3 лажици брашно
2 лажици оризово брашно
½ пециво
2 лажици какао
1 рендана кора од портокал
(ова е за 1 кора, а ќе ви требаат 3 вакви исти)

За натопување на корите

1 шоља млеко и 3 лажици слатко какао (Несквик) 


За фил

½ литар слатка павлака
300 гр чоколадо
300 гр млечно чоколадо
+200-250 мл слатка павлака

А ќе ја направите вака:


Јајцата и шеќерот убаво изматете ги, се додека не се добие убава кремаста маса.Матејќи, лажица по лажица, додадете ги маслото и млекото.Потоа додадете ги исто така и останатите состојки.Испечете 3 вакви теста.

Половина литар слатка павлака оставете да дојди до степен на вриење, па потоа додадете ги чоколадата искршени на коцки. Подесете средно силна температура на ринглата и мешајте се додека не се хомогенизира смесата.
Тргнете од оган и оставете да олади.
Изматете јаи другата слатка павлака. 1/3 од чоколадната смеса тргнете настрана, а другата измиксирајте ја во изматената слатка павлака.






Секоја кора прво се натопува со млекото со Несквик, па се премачкува со 1/3 од чоколадната смеса и се премачкува со 1/3 од филот.
Најгорната кора се прелива со останатиот дел од чоколадната смеса, а со филот се премачкуваат страните.

Украсете ја со ролери, бони топ, чоко смоки, наполитанки, бомбончиња, шарени шеќерни трошки.





Нема коментара:

Постави коментар