Шомлои галушка (Somlói Galuskа)
Somlói Galuskа е Унгарски популарен десерт, кој е многу обожаван не само таму, туку и во соседните земји, посебно на јогот во панонските области. Кој го пробал не останал само еднаш, ами посакал многу пати повторно да ужива во во овој вкусен десерт :)
Од сите рецепти на нет за оваа посластица, се одлучив баш за овој, поневообицаен од повеќето-со кинење на корите, сто сметам дека му дава посебен смек и во подготвувањето и во изгледот, па дури и на вкус.
Од сите рецепти на нет за оваа посластица, се одлучив баш за овој, поневообицаен од повеќето-со кинење на корите, сто сметам дека му дава посебен смек и во подготвувањето и во изгледот, па дури и на вкус.

Потребно:
За бела кора:
4 јајца
4 лажици шеќер
4 лажици брашно
½ пак. Прашок за пециво
За црна кора:
4 јајца
4 лажици шеќер
2 лажици брашно
2 лажици какао
½ пак. Прашок за пециво
За крем:
700 мл млеко
2 кесички пудинг од ванила
8 лажици шеќер
250 мл слатка павлака
За пунч:
200 гр шеќер
2 портокали
250 мл вода
10 мл рум или лажичка арома од рум
Чоколаден прелив:
150 мл вода
100 гр шеќер
200 гр чоколадо
10 мл рум или 1 лажичка арома рум
Потребо е уште:
100 гр мелени или ситно сецкани ореви
И за украсување:
Шлаг или слатка павлака (во рецептот е наведено 500 мл, но јас користев само при сервирање и верувам дека тоа е варијабилно)
Чоколадни трошки или чоколаден прелив (за над шлагот)
Подготовка:
Најпрво, се спрема кремот. Во 700 мл млеко се варат пудинзите. Се прекрива со проѕирна фолија и се остава да се лади, за покасно, убаво оладен да се измикса со изматената слатка павлака.
Црната и белата кора се спремаат така што, најпрво цврсто се матат белките, а посебно жолчките со шеќерот, на кои подоцна се додава брашното предходно измешано со прашокот за пециво. На крај, со лажица и во еден правец се мешаат изматениот шам од белки.
Смесата се излива (спрема рецептот пишува калап 25х35, но мене ми се виде така многу тенко, па го печев во тркалезна тава 28) предходно намастена и обложена со пек хартија.
Се печи на 180 степени во загреана рерна, додека благо не порумени.
Кога се готови корите, откако малку ќе подизладат, се одделуваат од хартијата, па се оставаат убаво да изладат.
Додека се печат корите, можи да се спрема пунчот. Водата и шеќерот се ставаат во тенџере на оган да зовријат. Се додава ситно ренданата кора од портокал и на тивок оган се остава да вари уште некои 5-7 мин. Се трга од рингла, се остава да олади, па се додава румот.
За чоколадниот прелив, најпрво се зоврива водата и шеќерот, па се додава чоколадото искршено на коцки. Се вари со мешање, додека чоколадото се растопи и малку згусти. Откако ќе излади, се додава румот.
Редење:
Најпрво се кини белата кора на ситни парчиња кои се ставаат во сад (во мојот случај, 33х22), па се преливаат со половина од пунчот, потоа половина крем, па се посипува со ореви и на крај се прелива со чоколадниот прелив. Потоа се кини црната кора и постапката се повторува.
За редењето на десертов, убаво е да се избери стаклен, проѕирен сад, за да изгледа поубаво на око кога се обликуваат неправилните слоеви
За редењето на десертов, убаво е да се избери стаклен, проѕирен сад, за да изгледа поубаво на око кога се обликуваат неправилните слоеви
На крај можи одозгора да се стави изматена слатка павлака и чоколадни трошки и (или) прелив, но во мојот случај оставив тоа да го правам за време на сревирањето.
Сервирање:
Десертот се служи во чинивчиња за сладолед или крем, така што се зема (црпи) со лажица. Најгоре се украсува со слатка павлака или шлаг, чоколадни трошки и (или) чоколаден прелив.
Нема коментара:
Постави коментар